Jahutamine pärast sauna on oluline osa saunakogemusest mitmel põhjusel. Jahutamine pärast sauna annab kehale ja vaimule värskendava tunde ning aitab kehal taastuda. See aitab lõõgastuda, vähendab stressi ning soodustab heaolutunnet ja paremat und. Seekordses blogipostituses räägime viiest erinevast viisist kuidas jahutada keha pärast sauna.

Kuumas saunas laienevad veresooned ning keha hakkab intensiivselt higistama, et reguleerida kehatemperatuuri. Jahutamine pärast sauna aitab veresoontel taas kokku tõmbuda, tagades normaalse vereringe ja vältides liigset koormust südamele. Jahutamine aitab nahal taastuda, sulgedes poorid ja niisutades nahka, tagades selle elastsuse. Keha kogeb saunas viibides lühiajalist stressi, mis stimuleerib immuunsüsteemi. Jahutamine aitab seda protsessi toetada, vähendades keha stressitaset, tugevdades immuunsüsteemi kaitsevõimet ja aitab taastuda peale füüsilist aktiivsust.

Järvevesi/merevesi

Kuumadel suve päevadel on järve- või merevesi ideaalne võimalus keha pärast sauna jahutada. Pärast kuumas saunas viibimist on vettehüpe suurepärane viis keha kiireks ja efektiivseks jahutamiseks. Eriti nauditav on see esimese saunaseansi järel, mil keha pole veel kuuma-külma tundega harjunud ning veeskäik paneb keha eriti mõnusalt surisema. Seega, suvise saunaelamuse täiustamiseks ära jäta kasutamata võimalust sukelduda järve- või merevette ning lasta endal nautida looduse kingitud värskust ja elujõudu!

Lume sees rullimine

Talvisel ajal on lumega jahutamine üks lihtsamaid viise keha pärast sauna virgutada. Veereta ennast piisavalt paksul ja puhtal lumel. Kipitavalt mõnus elamus pakub kontrasti kuumale saunale ning taaselustab kiiresti meeled. Lumme sukeldumine pakub mitmekihilist naudingut – alates kihisevast külmast, mis stimuleerib nahka ja vereringet, kuni lõdvestava kerguseni, mida pakub tagasitulek soojale saunale. Lisaks keha jahutamisele on lumes rullimine suurepärane viis hingata värsket õhku ja nautida talvise looduse ilu.

Külmavee ämber

Külmavee ämber on üks levinumaid ja efektiivsemaid viise keha pärast sauna jahutada ning värskeks virgutada. Sauna kõrval paigaldatud spetsiaalne ämber on täidetud jääkülmaga veega ja ootab saunalisi, et anda neile kiire jahutushetk. Peale kuuma saunaskäiku tõmbab saunataja ämbrist endale kaela kargelt külma vee, mis aitab kehal kiiresti jahtuda. See on nagu äratuskell, mis äratab kogu keha ellu ja annab energialaengu. Kui aga jääkülm vesi ei ole sinu tassike teed, võid ämbri täita ka leige veega. See pakub siiski kehale värskendust ja aitab taastada normaalset kehatemperatuuri, kuid veidi õrnemalt ja mugavamalt.

Aiavoolik

Aiavoolik on praktiline ja mugav viis nautida sauna järgset värskendavat kogemust ning taastada keha ja meel pärast saunaelamust. Saunataja võtab täiesti tavalise aiavooliku, mis on ilma otsikuta ja väljastab surveta külma vett. See võimaldab loputada keha üleni, alustades jalgadest ja liikudes vaikselt ülespoole, tagades igakülgse jahutuse ning värskenduse. Lisaks värskendavale efektile võimaldab see ka lõdvestuda ja nautida hetke, olles ümbritsetud looduse rahustava vaikusega.

Bassein või kümblustünn

Basseini või kümblustünni kasutamine pärast sauna lisab saunaelamusele luksusliku ja värskendava nüansi ning võimaldab kehal täielikult lõõgastuda ja taastuda. See on suurepärane viis kogeda sauna järgset heaolutunnet. Kui saunataja ei talu väga külma vett, võib paar tundi enne saunatamist teha kümblustünni ahju tule. See aitab vett soojendada, muutes vette sisenemise mugavamaks neile, kes külma vett pelgavad.

Õrn jahutusviis – õhkjahutus

Kui jääkülma dušš, basseinis sukeldumine või lumes rullimine tundub liiga äkilise või jõulise jahutusviisina, siis üks õrnemaid ja samas efektiivsemaid viise on viibida lihtsalt õues. Talvel võib see olla lühiajaline, suvel aga võib seda pikemalt nautida. Oluline on see, et keha saaks jahutatud pärast kuuma sauna! Õrn jahutusviis võimaldab kehal rahulikult taastuda pärast sauna, aidates vältida liigset külma šokki või järsku temperatuurimuutust. Lisaks pakub õues viibimine võimalust lõõgastuda ja lõdvestuda, nautides saunaelamuse järel looduse rahu ja vaikust.

Kokkuvõtlikult on oluline jälgida, et jahutusfaas ei kestaks liiga kaua ning pärast sauna tuleks puhata, lastes kehal maha rahuneda. Igale saunatajale leidub sobiv ja meelepärane jahutusviis, olgu selleks siis jäävesi, kümblustünn, lumi, õhk või merevesi! Saunaelamus on täiuslik kui tead kuidas keha pärast sauna jahutada!